Mrowisko z faworków

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczne i ładnie prezentujące się na stole.

  • 30 min

Składniki:

  • 500g mąki
    1 jajko
    5 żółtek
    3 łyżki śmietany 18%
    40g masła
    1 łyżka wódki
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
    2 – 3 łyżki miodu
    6 łyżek suchego maku

Mrowisko z faworków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarobić ciasto. W razie konieczności podsypując je lekko mąką. Gdy stanie się gładkie i jednolite ubijać wałkiem przez ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą radełka wyciąć paski o długości ok. 6cm i szerokości ok. 2cm. W środku zrobić niewielkie nacięcie i przeciągnąć jeden z końców przez otwór. Smażyć na gorącym oleju z każdej strony na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ułożyć niewielki stosik i delikatnie polać miodem i posypać makiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy