Mrdznabun (Po Polsku Mrowisko)

4.5 (172 ocen)

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Następne dobre ciasto którego niema w Polsce ( Ciasta Ormiańskie )

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ciasta
    3 jajka
    200 gram cukru
    150 gram masło
    1 łyżek miód
    8 łyżek mleka
    1 łyżeczkę sody
    4 lub 5 szklanek mąki

    Składniki krem

    1 puszka mleka zagęszczonego (słodzone)
    150 gram masła
    2 łyżki miodu
    1 paczka cukru wanilinowego
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Mrdznabun (po polsku mrowisko) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania
    Ciasto: 3 jajka miksować dodać cukier, roztopione masło, 1 łyżkę miodu miksować i dodać 8 łyżek mleka, 1 łyżeczkę sody i na koniec mąkę dodać tyle aż uzyskamy gęstą masę. Podzielić ciasto na 3 części i każda wstawić do zamrażalnika, na 5 godzinach wyciągnąć 1 część przestrzec na tarcie i piec w piekarniku. i tak też zrobić z resztą.

    Krem:
    Mleko zagęszczone gotować przez 1 godz. dodać masło, cukier wanilinowy i miód mieszać wszystko i przygotowaną masę wylać na upieczone ciasto mieszać wszystko razem. Za pomocą foremek stworzyć kształt ciasta można korzystać np z pudelka po jogurcie. Górę można udekorować polewą czekoladową bądź inna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Impreza

Podobne przepisy

4.46 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wolnowarzony ramen po polsku

To może cię zainteresować