Mozzarella domowej roboty

4.99 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 25 min

Jeżeli mam ochotę na ser w wersji light, śmietanę zastępuję jogurtem greckim.

  • 25 min

Składniki:

  • ● 400 ml śmietany 18-proc.
    ● 4 łyżki majonezu
    ● op. przyprawy tzatziki
    ● 2,5 dag żelatyny
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mozzarella domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy
    w 1/2 szklanki gorącej wody.
    Studzimy.
  • Mozzarella domowej roboty 2. Śmietanę miksujemy
    ok. 2 minut z majonezem,
    przyprawą tzatziki
    i szczyptą pieprzu
    na gładką masę.
    Następnie dodajemy
    żelatynę i miksujemy
    jeszcze
    minutę.
  • 3. Masę przekładamy
    do 3 plastikowych
    ok. 200-ml pojemników. Wkładamy do
    lodówki do stężenia.

Porady

Masa bardzo szybko tężeje, dlatego pojemniki należy przygotować wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować