Mozarella al forno

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Świeża mozarella, szynka parmeńska, kapary, bazylia i pomidory. Z tych składników po prostu musi wyjść coś pysznego

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - liście bazylii: 0.25 pęczka
    - mozarella kulka: 2 sztuki
    - szynka parmeńska: 4 plastry
    - kapary: 2 łyżki
    - pomidory: 1 puszka
    - cebula (posiekana): 1 sztuka
    - ząbek czosnku (posiekany): 1 sztuka
    - oliwa: 1 łyżka

Mozarella al forno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. . Sos: na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pomidory i dusimy 5 minut na dużym ogniu, mieszając, co jakiś czas, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Każdą mozarelle zawijamy w 2 plastry szynki parmeńskiej
  • 3. W naczyniu do zapiekania wykładamy sos, na nim mozarelle, posypujemy kaparami i bazylią.
  • 4. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200’C (piekarnik nastawiony na funkcję grill).
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy