Mozaikowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagody płuczemy i osączamy z wody. Morele myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze (mogą pozostać małe kawałeczki owoców).
2.Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy ser mascarpone, dokładnie mieszamy na gładki krem. Dzielimy go na dwie równe części. Do jednej dodajemy jagody i chwilę miksujemy na wysokich obrotach. Do drugiej dodajemy zmiksowane morele i dokładnie mieszamy.
3.Do dwóch kubeczków wsypujemy po łyżce żelatyny i wlewamy po 3 łyżki zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej na najniższej mocy.
4.Do jednej porcji żelatyny dodajemy 1-2 łyżki masy serowej z jagodami, energicznie mieszamy i łączymy z resztą masy serowo-jagodowej. Dokładnie mieszamy. Podobnie postępujemy z drugą porcją żelatyny i masą serowo-morelową.
5.Keksówkę o wymiarach 25cm x 11cm wyścielamy folią spożywczą. Dno i boki wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy na przemian tężejącą masę jagodową i morelową. Trzonkiem łyżki lekko mieszamy masę serową, a następnie wciskamy w nią pionowo herbatniki, równolegle do dłuższych boków keksówki, po 3-4 sztuki w rzędzie. Na powierzchnię wykładamy pozostałe herbatniki.
6.Deser przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Usuwamy z wierzchu folię, sernik przekładamy na półmisek, odwracając foremkę do góry dnem. Ostrożnie zdejmujemy folię spożywczą.
Ciasto dekorujemy bitą śmietaną oraz jagodami i plasterkami moreli.
Komentarze