Mozaikowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Wyśmienity sernik bez pieczenia, z owocami i herbatnikami. Propozycja w sam raz na upały - nie trzeba włączać piekarnika.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu b:
    500 g sera mascarpone
    2 żółtka
    200 g moreli
    180 g czarnych jagód

    składnik podstawowy dodatkowy:
    150 g herbatników kakaowych

    składniki robocze:
    2 łyżki cukru pudru
    2 płaskie łyżki żelatyny
    6 łyżek zimnej wody

    dekoracja:
    bita śmietana
    czarne jagody
    morele
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Mozaikowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody płuczemy i osączamy z wody. Morele myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze (mogą pozostać małe kawałeczki owoców).
  • 2. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy ser mascarpone, dokładnie mieszamy na gładki krem. Dzielimy go na dwie równe części. Do jednej dodajemy jagody i chwilę miksujemy na wysokich obrotach. Do drugiej dodajemy zmiksowane morele i dokładnie mieszamy.
  • 3. Do dwóch kubeczków wsypujemy po łyżce żelatyny i wlewamy po 3 łyżki zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej na najniższej mocy.
  • 4. Do jednej porcji żelatyny dodajemy 1-2 łyżki masy serowej z jagodami, energicznie mieszamy i łączymy z resztą masy serowo-jagodowej. Dokładnie mieszamy. Podobnie postępujemy z drugą porcją żelatyny i masą serowo-morelową.
  • 5. Keksówkę o wymiarach 25cm x 11cm wyścielamy folią spożywczą. Dno i boki wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy na przemian tężejącą masę jagodową i morelową. Trzonkiem łyżki lekko mieszamy masę serową, a następnie wciskamy w nią pionowo herbatniki, równolegle do dłuższych boków keksówki, po 3-4 sztuki w rzędzie. Na powierzchnię wykładamy pozostałe herbatniki.
  • 6. Deser przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Usuwamy z wierzchu folię, sernik przekładamy na półmisek, odwracając foremkę do góry dnem. Ostrożnie zdejmujemy folię spożywczą.
    Ciasto dekorujemy bitą śmietaną oraz jagodami i plasterkami moreli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Morele Ser biały Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować