Mozaika drożdżowa z mięsem i kiszoną kapustą

  • wyświetlono: 820 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Drożdżowe paszteciki w całkiem nowym wydaniu, pomysłowe i bardzo smaczne. Nadają się na codzienny obiad jak i na większe przyjęcie w rodzinnym gronie, puszyste, aromatyczne i pikantne dzięki dodatku oleju z chili, najlepsze na gorąco po wyjęciu z pieca, wyglądają efektownie a jak smakują….smakują jak u mamy!

IMG_20180423_133914
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

45 dag mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
1 opakowanie suchych drożdzy
½ łyżeczki soli
1 łyżka oleju rzepakowego z chili

Nadzienie:
40 dag gotowanego mieszanego mięsa np. z rosołu
30 dag ugotowanej kiszonej kapusty
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 -3 łyżki oleju rzepakowego z chili
Sól i pieprz do smaku
Ser żółty do posypania
Natka pietruszki do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Mozaika drożdżowa z mięsem i kiszoną kapustą

  • 1. Mozaikę zaczynamy od przygotowania ciasta:
    Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą oraz suchymi drożdżami , wbić jajka, zalać ciepłym mlekiem wyrobić ciasto, pod koniec wlać olej z chili i ponownie wyrobić aż zacznie odchodzić od dłoni-lekko „utupać” dłonią w misce, oprószyć delikatnie mąką, przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na godzinę aż podwoi objętość.
  • 2. Gdy ciasto rośnie zajmujemy się farszem:

    Gotowane mięso kręcimy przez maszynkę o grubych oczkach, wraz z ugotowaną i odciśniętą z wody kiszoną kapustą.
    Na patelni rozgrzewamy olej z chilii, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną cebulę, szklimy 3 minuty mieszając.

    Zestawiamy z ognia, studzimy, mieszamy z farszem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy, dużą szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz, składamy jak pierogi i sklejamy tylko końcówki, górę zostawiamy otwartą.
  • 4. Porcje ułożyć w natłuszczonej olejem z chlii okrągłej formie, ciasno obok siebie, posypać dowolną ilością startego drobno żółtego sera. Piec 30 minut w temp 180*c.

    Przed podaniem posypać natką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsozimaprzystawkadrożdżowekapusta kiszonaMama mnie nauczyłaciasto drożdżowepasztecikikolacjaobiadwiosnakarnawałkuchnia polskasylwesterjesieńwytrawneimprezypożywne danieprzekąska na ciepłoprzepis_miesiąca1000z kuchni babci
 

Komentarze

Podobne przepisy

Łazanki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Łazanki z kapustą i mięsem

Uwielbiam jeść te łazanki z barszczykiem...

Pieczony bakłażan z  mięsem, kaszą pęczak i kiszoną kapustą

Dodane przez: kuchenny świat

Pieczony bakłażan z kaszą, mięsem i kapustą...

Zapraszam na pysznego, pieczonego...

krokiety

Dodane przez: Bożena Z.

Krokiety z kapustą i mięsem

Polecam smaczne, tradycyjne krokiety...

Kaszanka z kapustą kiszoną i cebulą

Dodane przez: AnetaJ

Kaszanka z kapustą kiszoną i cebulą

W sezonie grillowym tak przygotowaną...

krokiety

Dodane przez: Milena127

Krokiety z mięsem i kapustą

Tradycyjne i sycące krokiety, nie...

Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą

Dodane przez: bogusia82

Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą

Krokiet często przyrządzam na obiad,...