Motyl na bagietce

0 (0 ocen)

  • 10 min

Propozycja dla niejadka

  • 10 min

Składniki:

  • Na jedną porcję:
    Składniki podstawowe:

    5 cienkich plastrów salami
    kromka bagietki
    1/8 strąka czerwonej papryki

    Dodatkowo:
    1 trójkąt serka topionego paprykowego

    dodatki/dekoracja:
    1 czarna oliwka
    mały kawałek szczypiorku ok 1,5 cm (najlepiej jak najgrubszy)
    4 wykałaczki
    listki natki do ozdoby

Motyl na bagietce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • motyl na bagietce 1. Bagietkę smarujemy serkiem dość grubo,kładziemy na talerzyku.
    Z papryki wycinamy 2 czułki oraz 8 małych kwadracików o boku 0,5 cm,oliwkę tniemy na 6 plasterków,po jednym nadziewamy na czułki.
    Salami nadziewamy na wykałaczki,wkładając patyczek od spodu,gdy przekłujemy się przez mięso nadziewamy kwadracik papryki ,i tak samo po drugiej stronie,wychodzi 2 kwadraciki na plasterek.Jest to dekoracja ,a jednocześnie nie widać patyczków.Tak robimy z 4 plastrami,a piąty zwijamy ciasno w rurkę,którą dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.
    Układamy skrzydła motyla na bagietce na środku korpus ,dodajemy czułki,nabijając je na końce wykałaczki.Na koniec dekorujemy skrzydełka oliwkami i motyl gotowy .

Porady

Zamiast salami można użyć szynki konserwowej . Przed zjedzeniem pamiętajmy o wyjęciu wykałaczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy