Motyl dla Kingusi

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Kolejna wersja tortu w kształcie motyla. Tym razem z borówką i malinami. Prezent dla Chrześnicy na drugie urodzinki:)

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:




    6 jajek

    6 łyżek mąki pszennej tortowej

    6 łyżek cukru

    Łyżeczka cukru z wanilią

    Łyżeczka proszku do pieczenia

    Szczypta soli

    Masy:

    *Masa malinowa

    250 ml kremówki

    Śmietan fix

    2 łyżki cukru pudru

    Odrobina różowego barwnika

    Maliny ( 25 dag)

    *masa borówkowa

    250 ml kremówki

    Śmietan fix

    2 łyżki cukru pudru

    Borówka amerykańska (25 dag)



    *masa do ozdoby

    Budyń waniliowy

    400 ml mleka

    3 łyżki cukru

    Łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    20 dag masła

    Odrobina żółtego barwnika

    Ponadto :

    3 torebki herbaty owoce leśne u mnie Teekanne + szklanka wody+ 2 łyżki cukru

    Konfitura malinowa Premium Rosa

    Ozdoby cukiernicze, cukierki, owoce, posypki kolorowe..żelki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Motyl dla kingusi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • motyl 1. Potrzebujemy 3 blatów biszkoptowych. Można upiec wg własnego przepisu, lub skorzystać z podanego przeze mnie.

    Białka ubijam ze szczyptą soli, i cukrami, do sztywnych dodaję po jednym żółtka cały czas ubijając. Na koniec dodaję porcjami przesianą mąkę i proszek do pieczenia, i delikatnie mieszam za każdym razem.

    Biszkopta piekę w tortownicy , średnica 28 cm temp. 180 st. C około 40 minut.
  • motyl 2. Po całkowitym wystudzeniu kroję go na trzy blaty. Herbaty zaparzam, słodzę i odstawiam do wystudzenia.

    Przygotowuję masy. Każda osobno rzecz jasna:)

    Kremówkę ubijam ze śmietan fixem i cukrem pudrem , pod koniec dodaję odrobinę barwnika. Część owoców rozdrabniam i dodaję do śmietany i mieszam. Gotową wykładam na blat posmarowany konfiturą. Na wierzch układam maliny.

    Pozostałe dwa blaty nasączam zimną herbatą.
  • notyl 3. Nakładam kolejny blat i smaruję go masą niebieską ( część masy pozostawiam do wysmarowania boków i góry). Na masę wykładam borówki. Przykrywam ostatnim biszkoptem, i smaruję pozostawioną masą niebieską . Przecięłam go na dwie połówki i odwróciłam , aby uzyskać kształt skrzydeł motyla.

    Teraz zostaje dekoracja.


    Przygotowałam masę budyniową- ugotowałam budyń w 400 ml mleka z cukrami. Całkowicie zimny zmiksowałam z masłem i żółtym barwnikiem. Nałożyłam do szprycy i nakładałam na tort. Dekorujemy wg własnych pomysłów, można to robić z dziećmi:)

    Wbrew pozorom nie jest to strasznie trudne, a zabawa przednia:D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować