Moskole z masełkiem czosnkowo-pietruszkowym i bryndzą

4.49 (153 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Banalnie proste a do tego naprawdę pyszne. Rozpływające się na nich czosnkowo-pietruszkowe masełko i dodatek bryndzy którą uwielbiam to prawdziwe niebo w gębie :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    0/5 szklanki maślanki
    300 g mąki pszennej
    spora szczypta soli
    1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

    50 g masła
    2 ząbki czosnku
    bryndza
    łyżka suszonej pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Moskole z masełkiem czosnkowo-pietruszkowym i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.

    Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, ugniatamy dokładnie i dodajemy do nich mąkę, maślankę oraz przyprawy.

    Zagniatamy ciasto, w razie gdyby się kleiło dodajemy trochę mąki.
  • 2. Formujemy niewielkie placki grubości max. 1 cm i smażymy je na rozgrzanej suchej patelni.

    Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę.
  • 3. Masło ucieramy w moździerzu z pietruszką oraz drobno posiekanym czosnkiem.

    Gotowe moskole podajemy z takim masełkiem oraz z bryndzą.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło czosnkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować