Morze na talerzu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mój mąż uwielbia owoce morze, sama więc staram się zawsze przyrządzić z nich coś ciekawego i smacznego

  • 30 min

Składniki:

  • 40/50 dkg owoców morza może być mieszanka mrożona
    cebulka młoda ze szczypiorkiem
    2 ząbki czosnku
    4 małe pomidory
    pół szklanki soku pomidorowego z tabasco
    łyżka oleju, sól, pieprz, zioła dalmatyńskie lub prowansalskie
    cytryna do skropienia owoców morza
    makaron penne (rurki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Morze na talerzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce rozmrażamy, płuczemy i obficie skrapiamy cytryną. Dzięki temu tracą one swój dość charakterystyczny zapach.
    Nastawiamy wodę na makaron.
    Cebulkę ze szczypiorkiem kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, pomidory sparzamy , usuwamy skórki i kroimy na ćwiartki.
    Na rozgrzany olej wrzucam cebulkę ze szczypiorkiem lekko podsmażam, dodaje czosnek i uważam by nie przywarł do patelni. Wrzucam owoce morza, podsmażam minutę. Dodaje pomidory i sok pomidorowy i duszę około 5 minut. Przyprawiam obficie ziołami , pieprzem i solą. W międzyczasie do osolonego wrzątku wrzucamy makaron.
    Do odcedzonego makaronu dodajemy ciepły sos i dobrze mieszamy, żeby sos idealnie połączył się z makaronem.
    Potrawa gotowa!

Porady

Ważne jest dokładne umycie owoców morza na durszlaku i skropienie cytryną. Zioła dalmatyńskie są idealne do kuchni śródziemnomorskiej. Danie jest aromatyczne i smakuje każdemu :).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śródziemnomorska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować