Morszczuk z ogórkiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Morszczuk z ogórkiem

  • 10 min

Składniki:

  • 600 g filetów Marszczuka
    pęczek koperku
    4 łyżki śmietany
    szklanka bulionu warzywnego
    50 ml białego wytrawnego wina
    średni świeży ogórek
    sól, pieprz
    kilka kropel soku z cytryny

Morszczuk z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Morszczuk z ogórkiem 1. Rybę pokroić na większe kawałki, posolić, popieprzyć i skropić kilkoma kroplami cytryny. Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złotawy kolor. Zdjąć z patelni.
  • 2. Pokrojonego ogórka lekko posolić i włożyć na 1 min na tą samą patelnię ( tak, aby się tylko zagrzał ). Przełożyć na talerz.
  • Morszczuk z ogórkiem 3. Na rozgrzaną patelnię wlać wino, redukować na wolnym ogniu chwilę, aby alkohol wyparował. Dolać do niego bulion i chwilę redukować. Na koniec dodać śmietanę, zagotować. Wsypać posiekany koperek, włożyć do sosu rybę, ogórka. Delikatnie wszystko wymieszać ( doprawić jeśli potrzeba ). Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy