Morszczuk z imbirem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybko, smacznie, zdrowo. Znalezione i wypróbowane.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filet z morszczuka bez skóry: 1 sztuka
    - cytryna: 1 sztuka
    - imbir korzeń - 4 cm: 4 dekagramy
    - wino białe wytrawne lub półwytrawne: 2 łyżki
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - cukier: 2 łyżeczki
    - mąka kukurydziana: 3 łyżeczki
    - olej roślinny: 2 łyżki
    - cebulka (może być pęczek dymki): 1 sztuka
    - bulion warzywny lub mięsny (z kostki): 1 szklanka

Morszczuk z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • morszczuk w imbirowym sosie 1. W miseczce wymieszać ok 3 łyżeczki soku z cytryny i startej skórki z cytryny (odrobina), starty imbir, sos sojowy i cukier. Rybę pokroić na kawałki i obtoczyć w mące kukurydzianej. Posiekać cebulkę. Rozgrzać patelnię z olejem i gdy olej jest dostatecznie gorący wsypać cebulę i smażyć minutę. Dodać kawałki ryby, lekko przewracać aż do zarumienienia. Dodać zrobiony sos i bulion. Gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Na zdjęciu morszczuk podany z ryżem i brokułami z pary.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy