Morszczuk w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Morszczuk w sosie chrzanowym okazał się przepyszny a chrzan dodał mu szlachetnego charakteru.

  • 40 min

Składniki:

  • • 4 duże filety z morszczuka
    • sok z 1/2 cytryny
    • sól, pieprz
    Sos chrzanowy
    • 4 czubate łyżeczki chrzanu tartego
    • 1 szklanka śmietany 12 % - 250 ml
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól, pieprz biały do smaku
    • 2 żółtka
    • 2 łyżki masła

Morszczuk w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Filet rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem.
    • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.
    • Rozgrzać masło, dodać chrzan, śmietanę i zagotować.
    • Lekko przestudzić, dodać przyprawy i roztrzepać z żółtkami.
    • Rybę zalać sosem.
    • Piec przykryte folią aluminiową w temperaturze 180 st.C przez 20 minut.
    • Odkryć i zrumienić przez następne 10 minut.

Porady

W ten sposób można przyrządzić każdą ulubioną rybę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy