Morszczuk w migdałach

0 (0 ocen)

Ryba w bardzo smacznej i chrupiącej panierce z migdałów. Podana z aksamitnymi ziemniakami księżnej to delikatne i lekkie danie.

Składniki:

  • 400g filetów z morszczuka
    sok z 1 cytryny
    sól
    pieprz czarny
    1 jajko
    100g płatków migdałowych

    ZIEMNIAKI KSIĘŻNEJ:
    400g ziemniaków ugotowanych
    1 żółtko
    1 jajko
    1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1/2 szklanki mleka
    sól

Morszczuk w migdałach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morszczuka osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem i odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wbić jajko i żółtko, przyprawy. Wymieszać i wlewać po trochę mleko. Ilość mleka zależy od sypkości ziemniaków. Konsystencja powinna być taka, żeby można było przecisnąć przez rękaw cukierniczy z końcówką dużej gwiazdy. Wyciskać rozetki, które muszą zachować swój kształt. Rozgrzać piekarnik do 200*C i zapiekać przez 15-20min.
  • 3. Rybę moczyć w rozmąconym jajku i obtaczać w płatkach migdałów dobrze dociskając do ryby. Smażyć z dwóch stron, aż migdały się ładnie przyrumienią. Podawać z ziemniakami księżnej. Dodatkowo można przygotować sos śmietankowy. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy