Morelowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

Szkoda że sezon morelowy już na ukończeniu .....

Składniki:

  • -ser biały z wiaderka 50 dkg
    -śmietana 30 % 100 mililitrów
    -cukier puder 4 łyżki
    -morele świeże 8 sztuk
    -żelatyna 3 łyżki
    PONADTO
    -galaretka 2 sztuki
    -morele 5 sztuk

Morelowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte , osuszone morele zmiksować.
    Śmietanę, delikatnie zmiksować z cukrem pudrem.
    Żelatynę zalać, niewielką ilością wrzątku, wstawić na chwilę do mikrofali , żeby się rozpuściła.
    Do śmietany, dodać ser i przecier morelowy, cały czas miksując.
    Do masy dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie zmiksować.
    Okrągłą formę o średnicy 18 cm wyłożyć folią, wlać masę serową, odstawić do lodówki na godzinę.
    Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody, wystudzić.
    Czyste morele pokroić w plastry, ułożyć na zastygłej masie serowej, zalać tężejącą galaretką.
    Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Dekorować wg. własnego uznania .
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy