Morelowo śliwkowe drożdżowe ciasto

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

ciasto drożdżowe jest najlepszym ciastem w naszym domu na różne okazje, jest doskonałą bazą do różnych owoców...........SMACZNEGO!!!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • drożdże 5 dag, mleko letnie 1 szklanka, margaryna stopiona 10 dag, cukier 1/2 szklanki, jajka 3 sztuki "L", olejek rumowy 3 krople, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, morele 10 sztuk, śliwki 20 sztuk, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, polewa czekoladowa 1 opakowanie + 2 łyżki śmietany 12%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Morelowo śliwkowe drożdżowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. do misy robota wkruszyć drożdże, rozetrzeć z 1 łyżką cukru, mąki i szklanką mleka letniego, odstawić na 30 minut, wsypać cukier, mąkę przesianą z solą, wbić jajka i hakiem wyrabiać ciasto
  • etap 2. do wyrabianego ciasta wlać letni stopiony tłuszcz, olejek rumowy i wyrabiać z 5 minut ciasto
  • etap 3. wierzch ciasta posypać trochę mąką i przykryć talerzem do wyrośnięcia
  • etap 4. forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, poukładać połówki moreli i śliwek, posypać wiórkami kokosowymi, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut
  • etap 5. polewę wyjąć z opakowania do miski, dodać śmietanę, w kąpieli wodnej połączyć składniki, polewę rozsmarować na cieście i zostawić do zastygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować