Morelowe babeczki z kompotu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Babeczki które powstały z moreli z kompotu. Są lekkie, bez cukru a jednak słodkie za sprawą moreli które są słodkie same w sobie. Polecam na szybki deser.

  • 2 godz.

Składniki:

  • warstwa morelowa:
    1 szklanka pure z moreli z kompotu
    1 łyżeczka żelatyny pełna
    3 łyżki wody

    warstwa morelowo jogurtowa:
    3/4 szklanki pure z moreli z kompotu
    3/4 szklanki jogurtu greckiego
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki wody
    3/4 szklanki borówek

    dekoracja:
    1 szklanka śmietany 36 %
    1/4 szklanki pure z moreli

Morelowe babeczki z kompotu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa jogurtowa:
    Żelatynę namaczam w zimnej wodzie i rozpuszczam. Dodaję do pure z moreli mieszam, studzę. dodaję jogurt i mieszam. Wylewam do foremek połowę, układam borówki i dolewam resztę. Zostawiam miejsce na warstwę morelową.

    Warstwa morelowa:
    Żelatynę namaczam w wodzie zimnej i rozpuszczam. Dodaję do pure z moreli. Masę wylewam do foremek na warstwę jogurtową.

    Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Cześć wykładam na babeczki za pomocą szprycy. Resztę dodaję do pure morelowego i robię na talerzu dekorację. Polewam łyżką pure z moreli. Dekoruję miętą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy