Moje smakoszanki jagodzianki-smak lata i dzieciństwa:)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dawno temu w moim domu mama często piekła nam jagodzianki z własnoręcznie zbieranych jagód. Ja równiez pieke teraz te bułeczki dla moich dzieci -zapas jagód mam w zamrazarce , wiec kiedy tylko maja na nie ochote, , serwuje bliskim te pysznośći bowiem wiem ze sa zdrowe i pozywne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1/2 l mleka
    10 dag drożdży
    1/2 szklanki cukru
    4 jajka
    4 łyżki rozpuszczonej margaryny
    szczypta soli
    około 50 dag jagód

    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Moje smakoszanki jagodzianki-smak lata i dzieciństwa:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z drożdży, odrobiny mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
    2. Jajka ucieramy z resztą cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, resztę ciepłego mleka, szczyptę soli oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę Kasię. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    3. Do jagód dodajemy odrobinę cukruI mieszamy. Następnie, gdy ciasto wyrośnie, formujemy małe bułeczki, spłaszczamy. Na środek każdej z nich nakładamy porcję jagód wymieszanych z cukrem, dokładnie zlepiamy. 4 Bułeczki odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia..
    Pieczemy w temp. 180*C na złoty kolor przez około 20 minut

    BUŁECZKI PRZED PODANIEM DELIKATNIE POSYPUJEMY CUKREM PUDREM.

Porady

PAMIETAJ BY DODAC CIEPŁE A NIE GORĄCE MLEKO!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować