Moje ratatuj z roladką wieprzową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ROLADKI:
Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, smarujemy wybranym twarożkiem,zwijamy ciasno w rulon, solimy i pieprzymy. Układamy je na gorącej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Smażymy tak na maksymalnym ogniu z każdej strony aż się zrumienią, potem dolewamy na patelnię troszkę wody, przykrywamy pokrywką i dusimy aż zmiękną. Około 30minut. Można w trakcie duszenia raz obrócić roladki, choć nie jest to konieczne.
W tym czasie robimy:
RATATUJ:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy, kroimy według uznania albo w grubą kostkę, albo w bardzo cienkie plastry. Składniki trzeba odrobinę podusić. I tak w pierwszej kolejności do rondla z oliwą wrzucamy pieczarki, ziemniaki, potem cebulę i paprykę, potem cukinię na końcu pomidory.
Wszystkie te składniki dusimy około 15 min, czyli jak wrzucimy pomidory to 2 minutki i wyłączamy.
Całość mieszamy z przecierem pomidorowym, sola i pieprzem, a także ziołami prowansalskimi.
Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy roladki, lekko dociskamy je w dół, obok układamy pietruszkę natkę. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 30 min
Porady
Jak ktoś chce odrobinę wzbogacić potrawę, można dodać startego sera na wierzch - pysznie się roztopi.
Komentarze