Moje proziaki z serem żółtym

4.5 (175 ocen)

  • 15 min

Pyszny dodatek do zupy, gulaszu jajecznicy, ale można także zjeść samo z ketchupem na przykład, serdecznie polecam:)

  • 15 min

Składniki:

  • 3 łyżki śmietany 12%
    szklanka mleka
    7-8 czubatych łyżek mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka sody
    1 łyżeczka soli,
    1 łyżeczka majeranku
    65g sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Moje proziaki z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski włożyć śmietanę, dodać mleko i wymieszać trzepaczką. Wsypać sól i majeranek oraz sodę i ponownie zamieszać. Do mokrych składników wsypać najpierw 6 łyżek mąki i zacząć wyrabiać. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno kleiło się do ręki to dosypać kolejną łyżkę i wyrabiać. Wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Na drobniutkich oczkach zetrzeć ser i dodać do ciasta i wmieszać go. Patelnię mocno rozgrzać. Z ciasta odrywać małe kawałki i w rękach zrobić kulkę i ja spłaszczyć na placuszek i kłaść je na rozgrzaną suchą patelnię. Piec na rumiano z obu stron. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować