Moje leczo z cukinią

4.5 (164 ocen)

  • 20 min

Leczo, lecsó to potrawa typowa dla kuchni węgierskiej. Składa się na nią smażona na smalcu cebula,papryka i pomidory. Wszystkie składniki w jednakowej ilości.

  • 20 min

Składniki:

  • Przepis na moje leczo:
    1 kg kolorowej papryki
    0,5 kg cebuli
    750 kg pomidorów
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    Średniej wielkości cukinia
    Olej do przesmażenia cebuli
    Przyprawy: papryka mielona słodka, ostra, pieprz, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Moje leczo z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroję w dużą kostkę i przesmażam na oleju. Gdy cebula staje się szklista, dodaję oczyszczone z pestek, pokrojone w duże kawałki strąki papryki oraz pomidory. Gdy papryka lekko zmięknie dokładam pokrojoną w dużą kostkę cukinię, doprawiam koncentratem pomidorowym i przyprawami. Całość duszę pod przykryciem do miękkości.

    Na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze

Porady

Leczo jest bardzo smaczne zarówno w wersji wegetariańskiej jak i z dodatkiem wędliny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować