Moje ciasto - biszkopt z masą jabłkową, budyniową, powidłami, herbatnikami i polewą czekoladową

  • wyświetlono: 30404 |
  • dodany do książki kucharskiej: 24 |
  • polecenia: 0

To ciasto wymyśliłam sama. Postawiłam na biszkopt z jabłkami prażonymi. Wierzch ciasta posmarowałam powidłami na które położyłam masę budyniową, do tego herbatniki, polewa i ... ciasto gotowe !!

AnkaFiranka
  • 90min

Składniki

Na biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju ( można pominąć )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie kilka kropel aromatu do ciast

Masa jabłkowa:
1 - 1,5 kg jabłek
1 galaretka pomarańczowa/cytrynowa/ agrestowa
1 łyżka masła

Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru
4-5 łyżek cukru
200 - 250 g margaryny

Dodatkowo:
duże opakowanie herbatników
polewa czekoladowa
3/4 szkl rumu
kilka łyżek czekopowideł lub zwykłych powideł

Sposób przygotowania przepisu:

Moje ciasto - biszkopt z masą jabłkową, budyniową, powidłami, herbatnikami i polewą czekoladową

  • 1. Biszkopt
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub podobnych. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Odstawiamy do ostygnięcia.

    Biszkopt kroimy na 2 części. Dolną część nasączamy np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.
  • 2. Masa budyniowa
    3/4 szklanki mleka odlewamy i mieszamy w nim budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu.
  • 3. Masa jabłkowa
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość wrzucamy do garnka lub na patelnię, dodajemy łyżkę masła i smażymy pod przykryciem do rozpadnięcia się jabłek. Pod koniec smażenia dodajemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy i prażymy jeszcze chwilę bez przykrycia.
  • 4. Wykonanie całości
    Na 1 część biszkoptu wykładamy ostygniętą masę jabłkową i równamy. Przykrywamy drugim biszkoptem, który z wierzchu smarujemy powidłami. Na powidła wykładamy masę budyniową i równamy. Na kremie układamy herbatniki nasączone rumem. Wierch ciasta polewamy polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej.

Porady

Do swojego ciasta dodałam około 2 kg jabłek wiec dlatego masy jest tak dużo, jednak w zupełności wystarczy masa z 1 kg jabłek :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzu

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z masą krówkową i budyniową

Dodane przez: niezapominka

Ciasto z masą krówkową i herbatnikami

Ciasto bardzo dobre, bardzo proste...

Ciasto z kiwi na herbatnikach z masą budyniową

Dodane przez: AnetaSłużałek

Ciasto z kiwi na herbatnikach z masą budyniową

Jest pyszne i bardzo efektowne,...

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Biały Lion - biszkopt z masą budyniową,...

Ciasto smakuje wyśmienicie, delikatnie...

ciasto z jabłkami i budyniem

Dodane przez: Agusia2

Ciasto z musem jabłkowym i budyniem z polewą...

Wczoraj miałam ochotę na ciasto...

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ

Dodane przez: suzana

ULUBIONE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ

Jedno z najprostszych i najlepszych...

Ciasto z owocami,  masą kokosową i czekoladową polewą

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto z owocami, masą kokosową i czekoladową...

Ciasto ucierane na oleju, z masą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE