Moje chili

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne danie wymagające łatwodostępnych składników i małego nakładu pracy.

  • 60 min

Składniki:

  • pół kg zmielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
    puszka pomidorów w zalewie
    puszka kukurydzy
    puszka czerwonej fasoli
    czerwona papryka
    2 ząbki czosnku
    2 cebule
    łyżeczka sproszkowanego chilli
    1 mała łyżeczka dobrego jakościowo gorzkiego kakao
    sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
    2 łyżki oleju do smażenia

Moje chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W większym garnku rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, potem dodać pokrojony drobno czosnek, chilli, dodać mięso i smażyć dalej mieszając, aż się zarumieni, dodać puszkę pomidorów, kakao i resztę przypraw. Przykryć pokrywką i dusić mieszając od czasu do czasu przez pół godziny. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dusić kolejne 5- 10 minut. Na koniec dodać przepłukaną z zalewy czerwoną fasolę. Kukurydzę dodać wraz z zalewą. Całość zagotować i podawać z ryżem lub pieczywem.

Porady

Pod koniec gotowania można dodać 2 łyżki mąki rozrobione w 1/2 szklanki wody jeśli chcemy uzyskać bardziej gęsty sos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy