1 kg szynki bez kości
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
½ papryczki chili
2 cebule
2 duże ząbki czosnku
5 dużych ziemniaków
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu
Sól, pieprz do smaku
Chili w płatkach, ostra papryka mielona do smaku
Moja zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić kawałki mięsa. Podsmażyć. W między czasie pokroić cebule w małą kostkę. Dodać ją do garnka i smażyć dalej.
2. Papryki umyć, osuszyć, pozbawić nasion i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do garnka i ciągle razem smażyć. Obrane ząbki zetrzeć na drobnych oczkach a następnie rozetrzeć z łyżeczką soli. Dodać do garnka. Papryczkę chili pokroić drobno i dać do garnka.
3.Wlać 3 litry wody i zagotować. Obrane ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Dodać do wrzącego wywaru. Gotować aż ziemniaki będę miękkie
4.. Do miseczki wlać około 3 chochle wywaru i dodać mąkę oraz koncentrat, wymieszać. Dodać do zupy i ponownie zagotować i gotowe. Smacznego!
Komentarze