Moja zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę namoczyć przez noc. Na drugi dzień ugotować ją w tej samej wodzie (ok 2 l) z dodatkiem kucharka, liścia laurowego, ziela angielskiego. Podczas gotowania (ok 1,5 godziny) woda może odparowywać więc należy ją uzupełnić aby całkowicie przykrywała fasolę.
2.Cebulę obrać i pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Dodać do niej kiełbasę i smażyć ok 10 minut.
3.Zasmażka: Na suchej patelni uprażyć mąkę na złotobrązowy kolor, zdjąć z ognia i zalać szklanką wody. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
4.Gdy fasola będzie miękka wlać zasmażkę, kiełbasę, przyprawić papryką słodką i ostrą oraz majerankiem (sól i pieprz w razie konieczności), dodać koncentrat i pogotować razem jeszcze ok 10-15 minut.
Komentarze