Moja zupa fasolowa

4.99 (185 ocen)

Pyszna i sycąca zupa. Mój ulubiony sposób na fasolę.

Składniki:

  • 40 dag fasoli
    2 laski kiełbasy toruńskiej (ok 40 dag)
    duża cebula
    2 łyżki oleju
    3 liście laurowe
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    łyżeczka przyprawy kucharek
    sól, pieprz
    łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    2 łyżeczki majeranku
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.99 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Moja zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć przez noc. Na drugi dzień ugotować ją w tej samej wodzie (ok 2 l) z dodatkiem kucharka, liścia laurowego, ziela angielskiego. Podczas gotowania (ok 1,5 godziny) woda może odparowywać więc należy ją uzupełnić aby całkowicie przykrywała fasolę.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Dodać do niej kiełbasę i smażyć ok 10 minut.
  • 3. Zasmażka: Na suchej patelni uprażyć mąkę na złotobrązowy kolor, zdjąć z ognia i zalać szklanką wody. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
  • 4. Gdy fasola będzie miękka wlać zasmażkę, kiełbasę, przyprawić papryką słodką i ostrą oraz majerankiem (sól i pieprz w razie konieczności), dodać koncentrat i pogotować razem jeszcze ok 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kiełbasa Koncentrat pomidorowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować