Moja tajska zupa z krewetkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja wariacja na temat tajskiej zupy z krewetkami

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bulion warzywny: 1 litr
    - krewetki królewskie: 250 gramów
    - sos rybny: 1 łyżka
    - czosnek: 1 ząbek
    - pasta curry czerwona: 1 łyżka
    - pieczarki: 150 gramów
    - makaron somen: 100 gramów
    - sok z limonki: 1 łyżka
    - imbir starty: 1 łyżeczka
    - trawa cytrynowa marynowana: 2 sztuki
    - kapusta pekińska liście: 4 sztuki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - kolendra posiekana: 1 łyżka
    - wrzątek woda ok.: 500 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Moja tajska zupa z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron zalać wrzatkiem, tyle zeby woda przyryła makaron i gotowac 3 minuty. W rondlu wymieszać bulion drobiowy, sos rybny, czosnek drobno posiekany, imbir. Doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby pokrojone na plasterki, trawe cytynową, poszatkowana kapustę i gotować 5 minut. W woku lub na patelni wlac troche oliwy, mocno rozgrzac i wrzucic krewetki i paste curry, szybko przesmażyc.
  • 2. Zalac chochlą zupy i przelać wszystko do garnka z zupą. Przyprawić sokiem z limonki, pieprzem, solą (ewentualnie odrobina cukru jesli zbyt kwasna). Gotować 2 minuty. Dodac makaron. Posypać kolendra. Mozna dodac jeszcze pasty curry jesli dla kogos jest zbyt mało pikantna. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować