Szarlotka sypana

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszna i łatwa szarlotka z chrupiącą górą-moja ulubiona

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI: *Przepis na małą blaszkę 25x25cm

    -2 szklanki mąki pszennej tortowej
    -2 szklanki kaszy manny
    -3/4 szklanki cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 łyżeczka cynamonu
    -3 płaskie łyżki cukru brązowego
    -1 łyżka cukru waniliowego
    -1/3 kostki masła
    -1/3 kostki margaryny
    -około 1 kg startych na grubym oczku jabłek (jabłka mogą być obojętnie jakie, ja piekłam z papierówek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zanim zaczniemy przygotowanie szarlotki, masło oraz margarynę chowamy na około 1 godzinkę do zamrażarki.

    Jabłka myjemy, i trzemy na tarce o grubych oczkach.
  • . 2. Do jabłek dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżkę cukru brązowego, cukier waniliowy.
    Wszystko dokładnie mieszamy.
  • sypkie składniki 3. Następnie 2 szklanki mąki, 2 szklanki kaszy manny, proszek do pieczenia, cukier mieszamy w misce.
  • 1 warstwa 4. Blaszkę 25x25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

    Następnie na dno blaszki wysypujemy 1/3 sypkich składników.

    Wyrównujemy.
  • . 5. Na to wykładamy połowę jabłek i lekko posypujemy brązowym cukrem (pół łyżki)
    następnie na jabłka wysypujemy kolejną część suchych składników, wyrównujemy, dajemy druga połowę jabłek, wyrównujemy, lekko posypujemy brązowym cukrem i posypujemy ostatnią warstwą suchych składników-wyrównujemy,.
  • przed pieczeniem 6. Następnie trzemy na tarce bezpośrednio na ciasto masło i margarynę, robimy to równomiernie, ma to duże znaczenie przy pieczeniu, bo to dzięki soku z jabłek oraz maśle i margarynie mąka wraz z kaszą manną tworzą fajne ciasto :-)

    Starte masło z margaryną posypujemy ostatnią łyżką brązowego cukru dzięki temu utworzy nam się chrupiąca skorupka na szarlotce :-)

    Ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 65 minut.

    Pilnujemy żeby się nie przypiekło, można zmniejszyć trochę temperaturę, ale nie wolno piec krócej, :-)
  • upieczona szarlotka 7. i gotowe :-)
    ciasto jest rewelacyjne, szczególnie chrupiąca góra
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować