Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zanim zaczniemy przygotowanie szarlotki, masło oraz margarynę chowamy na około 1 godzinkę do zamrażarki.
Jabłka myjemy, i trzemy na tarce o grubych oczkach.
2.Do jabłek dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżkę cukru brązowego, cukier waniliowy.
Wszystko dokładnie mieszamy.
3.Następnie 2 szklanki mąki, 2 szklanki kaszy manny, proszek do pieczenia, cukier mieszamy w misce.
4.Blaszkę 25x25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Następnie na dno blaszki wysypujemy 1/3 sypkich składników.
Wyrównujemy.
5.Na to wykładamy połowę jabłek i lekko posypujemy brązowym cukrem (pół łyżki)
następnie na jabłka wysypujemy kolejną część suchych składników, wyrównujemy, dajemy druga połowę jabłek, wyrównujemy, lekko posypujemy brązowym cukrem i posypujemy ostatnią warstwą suchych składników-wyrównujemy,.
6.Następnie trzemy na tarce bezpośrednio na ciasto masło i margarynę, robimy to równomiernie, ma to duże znaczenie przy pieczeniu, bo to dzięki soku z jabłek oraz maśle i margarynie mąka wraz z kaszą manną tworzą fajne ciasto :-)
Starte masło z margaryną posypujemy ostatnią łyżką brązowego cukru dzięki temu utworzy nam się chrupiąca skorupka na szarlotce :-)
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 65 minut.
Pilnujemy żeby się nie przypiekło, można zmniejszyć trochę temperaturę, ale nie wolno piec krócej, :-)
7.i gotowe :-)
ciasto jest rewelacyjne, szczególnie chrupiąca góra
Komentarze