To moja wariacja na temat ulubionej salatki cezar, którą przyrządzam w domu - na obiad, dla gości. Na różne okazje sprawdza się genialnie, ale jest czasochłonna. Mimo to warto!
60 min
Składniki:
- 6 kromek jasnego pieczywa
- oliwa z oliwek lub olej z przyprawami
- 5 jajek
- sałata lodowa
- papryka żółta
- papryka czerwona
- opakowanie pomidorków cherry
- trzy, cztery ogórki krótkie gruntowe
- jedna, pojedyncza pierś kurczaka średniej wielkości
- 2 małe lub jeden duży jogurt naturalny
- curry, kurkuma, ziola prowansalskie, przyprawa do gyrosa
- sos vinegret francuski w saszetce
Moja sałatka ala cezar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik na 200 stC i przygotowujemy marynatę do kurczaka, która składa się z małego jogurtu wymieszanego z kurkumą, curry, ziołami prowansalskimi i przyprawą do gyrosa. Kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki i wkładamy do marynaty. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na ok 15 minut do lodówki.
2.Chleb kroimy w kostkę, aby zrobić z niego grzanki. Blachę przykrywamy papierem do pieczenia i smarujemy go oliwą z oliwek lub tak jak ja olejek z pikantnymi przyprawami. Można go kupić w prawie każdym sklepie. Grzanki pieczemy przez 5 minut.
3.Wyjmujemy kurczaka z lodówki i układamy go na blachę po grzankach. W temperaturze 200-220 stC pieczemy go ok 30 minut.
4.Zanim kurczak upiecze się, gotujemy jajka na twardo i kroimy warzywa. Papryki i ogórek w kostkę, pomidorki w połówki, a sałatę rozrywamy ręcznie. Jajka kroimy w ćwiartki. Ja stawiam na stół tą sałatkę w wersji "warstwowej". Na dół daję sałatę. Na nią wrzucam czerwoną paprykę, ogórka, żółtą paprykę, pomidorki, a na wierzchu układam kurczaka, jajka i grzanki lub grzanki podaję w osobnej miseczce.
5.Na koniec na bazie jogurtu naturalnego robię sos vinegret z saszetki i polewam go na kurczaka oraz jajka łyżeczką. Pozostałą część wlewam do małej miseczki.
Komentarze