1.Odlewamy 0,5 szkl ciepłego mleka, wsypujemy 1 łyżkę mąki, cukier i drożdże; wszystko łączymy ze sobą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej dołek. Wbijamy do niego jajko, wlewamy wyrośnięty zaczyn i wlewamy resztę mleka. Zagniatamy ciasto(może się kleić). Następnie wlewamy stopniowo tłuszcz i wyrabiamy ciasto dopóty dopóki zacznie odchodzić od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wędzonkę kroimy w kostkę i podsmażamy z przyprawą Kamis. Następnie na tłuszczu z mięska smażymy pokrojoną w półplasterki cebulkę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę wysmarowaną olejem. Na ciasto rozkładamy smażone mięso i cebulkę. Wstawiamy do piekarnika na 25 min w temp.170 stopni. Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem.
Komentarze