Moja domowa passata pomidorowa

4.81 (192 ocen)

  • Dla 6 osób

Teraz jest najlepszy czas na pomidory. Mają smak pomidorów, a zerwane z krzaka pachną słodkim zapachem przez długi czas. Mają kolor krwisto czerwony i smakują pomidorem.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • około 8 kg pomidorów prosto z pola,
    sól wedle uznania (można nie solić w ogóle)
    6 ząbków czosnku prosto z pola
Wystaw ocenę:

4.81 (192 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Passata

Moja domowa passata pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory dokładnie wymyć. W całośi włożyć do garnka. Na dno garnka wlać odrobinę wody.
    Wrzucić czosnek i ewentualnie sól.
    Pomidory doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz. Zblendować wszystko na gładką masę. Gotować dalej na małym ogniu. Pomidory są jedynym warzywem (w sumie owocem), które im dłużej się je gotuje, tym więcej mają witamin.
    Passatę przelać do słoików i pasteryzować około 20-30 minut.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować