Teraz jest najlepszy czas na pomidory. Mają smak pomidorów, a zerwane z krzaka pachną słodkim zapachem przez długi czas. Mają kolor krwisto czerwony i smakują pomidorem.
Dla 6 osób
Składniki:
około 8 kg pomidorów prosto z pola,
sól wedle uznania (można nie solić w ogóle)
6 ząbków czosnku prosto z pola
Moja domowa passata pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory dokładnie wymyć. W całośi włożyć do garnka. Na dno garnka wlać odrobinę wody.
Wrzucić czosnek i ewentualnie sól.
Pomidory doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz. Zblendować wszystko na gładką masę. Gotować dalej na małym ogniu. Pomidory są jedynym warzywem (w sumie owocem), które im dłużej się je gotuje, tym więcej mają witamin.
Passatę przelać do słoików i pasteryzować około 20-30 minut.
Smacznego!
Komentarze