Mój zakwas na żur

0 (0 ocen)

  • 60 min

Naturalny zakwas do domowego żurku..

  • 60 min

Składniki:

  • 1 1/3 kg mąki razowej żytniej
    3 1/2 litra przegotowanej wody
    4 ząbki czosnku

Mój zakwas na żur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do kamiennego garnka wsypujemy mąkę ,rozmieszamy z połową przegotowanej i ostudzonej do około 50* wody,dodajemy przekrojone na połówki ząbki czosnku ,następnie do powstałej papki,dodajemy resztę ciepłej wody,przykrywamy garnek ściereczką lnianą lub grubą gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na parę dni.
  • 2. Radzę dodać do zakwasu skórkę z chleba razowego wtedy proces kiśnięcia będzie przebiegał szybciej. Tak przygotowany zakwas może być przechowany w chłodnym miejscu do dwóch tygodni a w lodówce do miesiąca.na jego bazie można przygotować nie tylko biały barszcz ale wszelkiego rodzaju żurki.

Porady

Rozcieńczony z wodą o równej proporcji doskonale latem gasi pragnienie...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy