Staropolski piernik z nadzieniem różano-śliwkowym

  • wyświetlono: 254 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mój staropolski piernik świąteczny. Aromat tego ciasta unosi się w całym domu jeszcze kilka dni po upieczeniu. Jest mnóstwo przepisów na to pyszne ciasto. Oto moja propozycja na ciasto piernikowe, które można upiec 3-4 dni przed świętami, zanim przystąpimy do intensywnych przygotowań świątecznych. Jednak ciasto trzeba przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem, by powoli dojrzewało w chłodnym miejscu.

  • 30 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

1/2 kg prawdziwego miodu
2 szklanki cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
4 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki zimnego mleka
3-4 torebki przypraw do piernika (bez kakao w składzie)
1/2 łyżeczki soli
Polewa czekoladowa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
1 duże jajko
125 g masła
Do przełożenia placków:
900 ml słoik domowych powideł śliwkowych
500 ml słoik konfitury z płatków róży

Sposób przygotowania przepisu:

Staropolski piernik z nadzieniem różano-śliwkowym

  • 1. Miód, masło, cukier powoli podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Ważne - nie doprowadzamy do zagotowania. Do letniej masy dodajemy stopniowo, wyrabiając łyżką lub ręką, mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, nadajemy mu kształt kuli, wkładamy do garnka, posypujemy mąką, przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką - odstawiamy w chłodne miejsce (im dłużej dojrzewa tym lepiej - min. 4 tygodnie). Na noc przed pieczeniem, ciasto przynosimy z chłodu i pozostawiamy w temperaturze pokojowej (łatwiej będzie się wałkować). Blacha 30 x 42 cm. Ciasto dzielimy na 3 części, po rozwałkowaniu pieczemy na blasze w temperaturze 170 stopni przez 15 minut. Zimne placki przekładamy powidłami śliwkowymi wymieszanymi z konfiturą z płatków róży. Wierzch piernika smarujemy polewą czekoladową - jajko, kakao, cukier puder ucieramy na gładką masę. Do masy wlewamy gorące rozpuszczone masło i ponownie wszystko ucieramy aż uzyskamy jednolitą, lśniącą polewę. Gdy polewa zaschnie owijamy piernik folią spożywczą i przechowujemy go w chłodzie.

Porady

Przepis ten wykorzystuję od ponad 30 lat. Piernik zawdzięcza swój kolor przyprawom korzennym i miodowi. W dawnych recepturach nie dodawano kakao do piernika, bo go wtedy jeszcze w Europie nie znano.
Bezpośrednio po upieczeniu placki są bardzo twarde, więc łasuchy muszą uważać na zęby. Skruszeją po 3 - 4 dniach.
Do ciasta zamiast masła można dodać smalec. Piernik można przełożyć dowolną masą, ale moim zdaniem najsmaczniejszy jest z tradycyjnym przełożeniem z domowej róży i śliwek.
Dekorację, lukier, polewę można wykonać w zależności od upodobań.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

piernikstaropolski piernik świąteczny

Komentarze

Podobne przepisy

pączki

Dodane przez: Kasja1986

Pączki z nadzieniem różano-jabłkowym smażone...

Pyszne, puszyste i aromatyczne...

piernik z powidłami

Dodane przez: Anitka0804

Piernik z powidłem śliwkowym

Pierniki to ciasta obowiązkowe...

Dodane przez: PolskaGotuje

Piernik z kawą i powidłami śliwkowymi

Oto mój faworyt - piernik z kawą...

Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami śliwkowymi

Dodane przez: Di bloguje

Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami...

Piernik jest łatwy, pachnący i...

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami

Dodane przez: Mniam1

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi...

Przepyszny i mięciutki piernik,...

piernik

Dodane przez: marysiaz

Piernik staropolski dojrzewający

Aby ułatwić Wam przygotowanie piernika...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE