Mój staropolski piernik świąteczny. Aromat tego ciasta unosi się w całym domu jeszcze kilka dni po upieczeniu. Jest mnóstwo przepisów na to pyszne ciasto. Oto moja propozycja na ciasto piernikowe, które można upiec 3-4 dni przed świętami, zanim przystąpimy do intensywnych przygotowań świątecznych. Jednak ciasto trzeba przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem, by powoli dojrzewało w chłodnym miejscu.
0 (0 ocen)
Porady
Przepis ten wykorzystuję od ponad 30 lat. Piernik zawdzięcza swój kolor przyprawom korzennym i miodowi. W dawnych recepturach nie dodawano kakao do piernika, bo go wtedy jeszcze w Europie nie znano. Bezpośrednio po upieczeniu placki są bardzo twarde, więc łasuchy muszą uważać na zęby. Skruszeją po 3 - 4 dniach. Do ciasta zamiast masła można dodać smalec. Piernik można przełożyć dowolną masą, ale moim zdaniem najsmaczniejszy jest z tradycyjnym przełożeniem z domowej róży i śliwek. Dekorację, lukier, polewę można wykonać w zależności od upodobań.
Komentarze