Polędwiczki wieprzowe w marynacie z pasty curry

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne, soczyste mięso w przepysznej marynacie. Marynatę wymyśliłam sama z zawartości lodówki i muszę przyznać, że wyszła na prawdę bardzo dobra. A do tego kasza kuskus i mix sałat.

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 0,5kg polędwicy wieprzowej
    koncentrat pomidorowy (1łyżeczka)
    czerwona pasta curry (1 łyżeczka)
    musztarda (1łyżeczka)
    oliwa z oliwek (2 łyżki)
    woda (1 łyżka)
    sól, pieprz

Polędwiczki wieprzowe w marynacie z pasty curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę oczyszczamy, kroimy na plasterki o grubości 1cm i kładziemy do miski.
    Do szklanki dodajemy koncentrat, pastę curry, musztardę, przyprawy, wodę oraz oliwę oliwek. Dokładnie mieszamy i gotową marynatą polewamy mięso. Odkładamy na 20-25minut.

    Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i przekładamy mięso. Smażymy 4 minuty z każdej strony.
    (Gdy do marynaty dodaję tłuszcz, nie używam już go do smażenia)

Porady

Podajemy z ziemniakami lub kaszą kuskus i ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy