Mój orzechowiec

  • wyświetlono: 403 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień,

Katarzyna255

Składniki

CIASTO - 3 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 15 dag masła, 2 jaja, 2-3 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody
MASA ORZECHOWA - 25 dag orzechów włoskich, 7-8 dag masła, 5 łyżek cukru, 3-4 łyżki miodu
KREM - 3 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 25 dag masła, 2 budynie śmietankowe
dodatkowo paczka herbatników

Sposób przygotowania przepisu:

Mój orzechowiec

  • image-01rhqqk1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem i zapiec około 10 min w 180 stopniach.
  • image-0n1aapt2. Przygotowujemy masę orzechową - masło z cukrem i miodem podgrzać, dodać orzechy i wymieszać. Masę wyłożyć na upieczone wcześniej ciasto i zapiekać kolejne 10 min w temperaturze 180 stopniach.
  • image-16fhu1c3. Krem - w 3/4 szklanki mleka rozprowadzić budyń (proszek), resztę mleka zagotować, powoli wlewać budyń do mleka energicznie mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć z budyniem. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem i rozsmarować. Na wierzch układamy herbatniki - dla dekoracji możemy polać polewą czekoladową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Orzechowiec

Dodane przez: RedakcjaPP

Orzechowiec

Siedmioosobowej rodzinie przygotowuję...

orzechowiec

Dodane przez: anka1988

Orzechowiec

Przepis posiadam od cioci - specjalistki...

orzechowiec

Dodane przez: koalka

Orzechowiec

Pyszne ciasto ze skartelizowanymi...

orzechowiec

Dodane przez: Maggie79

ORZECHOWIEC

szybko się go robi, wszystkim smakuje...

orzechowiec

Dodane przez: elka72

Orzechowiec

Orzechowy biszkopt przełożony migdałowym...

Orzechowiec

Dodane przez: andzia006

Orzechowiec

Idealny do mocnej kawy.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE