mój chleb "praski"

0 (0 ocen)

  • 15 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taki chleb pamiętam z dzieciństwa.Tego chleba szukałem od dawna.Z rozpaczy upiekłem sam nie przypuszczając,że wyjdzie aż tak!Nie wymaga w ogóle zachodu.Polecam każdemu,nawet początkującym.

  • 15 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki pszennej(dałem tortową,bo akurat taką miałem)
    szklanka mąki żytniej
    łyżeczka mielonego kminku
    łyżeczka soli
    łyżka octu
    świeże drożdże wielkości orzecha włoskiego
    jogurt ok.1/4 szklanki
    woda ciepła (razem z jogurtem niepełna szklanka)
    pół łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bezy

Mój chleb "praski" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb na drożdżach 1. Suche składniki wrzucić do miski,w garnuszku rozkruszyć drożdże dodając do nich cukier,trochę ciepłej wody i łyżkę mąki.Zostawić na parę minut aż sfermentują.Zaczyn dodać do sypkich produktów,dodać ocet i wlać ciepłą wodę wymieszaną wcześniej jogurtem naturalnym.Wymieszać wszystko łyżką dodając jeszcze wody,gdyby było to konieczne.Wodę dodawać ostrożnie,bo ciasto ma być dość tępe!
    Wymieszać ręką energicznie,żeby składniki się połączyły.Można użyć mixera.
    Trwa to około 5 minut.
    Ciasto oprószyć mąką,przykryć miskę pokrywką i wstawić do lodówki na całą noc.Dlatego robiłem wszystko wieczorem.
    Rano wyjąć z lodówki,wyrośnięte w misce ciasto zgnieść,żeby straciło powietrze.Mokrymi dłońmi uformować owalnie i położyć na szerokiej formie oprószonej mąką,przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia(ja położyłem na kaloryfer).
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 220stC.
    Ciasto posmarować na wierzchu mlekiem,naciąć ukośnie (niekonieczne!) i wstawić na 10min,potem temperaturę zmniejszyć do 200stC.
    Czas pieczenia ok.30min.
    Dobrze zrumienione wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do ostygnięcia.
    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować