Taki chleb pamiętam z dzieciństwa.Tego chleba szukałem od dawna.Z rozpaczy upiekłem sam nie przypuszczając,że wyjdzie aż tak!Nie wymaga w ogóle zachodu.Polecam każdemu,nawet początkującym.
15 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
półtorej szklanki mąki pszennej(dałem tortową,bo akurat taką miałem)
szklanka mąki żytniej
łyżeczka mielonego kminku
łyżeczka soli
łyżka octu
świeże drożdże wielkości orzecha włoskiego
jogurt ok.1/4 szklanki
woda ciepła (razem z jogurtem niepełna szklanka)
pół łyżeczki cukru
Mój chleb "praski" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki wrzucić do miski,w garnuszku rozkruszyć drożdże dodając do nich cukier,trochę ciepłej wody i łyżkę mąki.Zostawić na parę minut aż sfermentują.Zaczyn dodać do sypkich produktów,dodać ocet i wlać ciepłą wodę wymieszaną wcześniej jogurtem naturalnym.Wymieszać wszystko łyżką dodając jeszcze wody,gdyby było to konieczne.Wodę dodawać ostrożnie,bo ciasto ma być dość tępe!
Wymieszać ręką energicznie,żeby składniki się połączyły.Można użyć mixera.
Trwa to około 5 minut.
Ciasto oprószyć mąką,przykryć miskę pokrywką i wstawić do lodówki na całą noc.Dlatego robiłem wszystko wieczorem.
Rano wyjąć z lodówki,wyrośnięte w misce ciasto zgnieść,żeby straciło powietrze.Mokrymi dłońmi uformować owalnie i położyć na szerokiej formie oprószonej mąką,przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia(ja położyłem na kaloryfer).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220stC.
Ciasto posmarować na wierzchu mlekiem,naciąć ukośnie (niekonieczne!) i wstawić na 10min,potem temperaturę zmniejszyć do 200stC.
Czas pieczenia ok.30min.
Dobrze zrumienione wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do ostygnięcia.
SMACZNEGO!
Komentarze