Mój biszkopt

0 (0 ocen)

Zawsze wychodzi.

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Mój biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

    Tortownicę o średnicy 22 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 22 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Porady

boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy