Mój bigosik wegetariański

0 (0 ocen)

  • 20 min

Nie jestem wegetarianką, ale ten rodzaj bigosu bardzo mi smakuje.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
    30 dkg grubo pokrojonej kapusty białej
    40 dkg pieczarek
    20 dkg suchej fasoli Jaś
    Szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
    10 dkg suszonych śliwek namoczonych i pokrojonych w paseczki
    Kawałek selera korzeniowego, korzeń pietruszki, marchewka, jabłko starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach
    Cebula
    Koncentrat pomidorowy, mały słoiczek
    Szklanka czerwonego półwytrawnego wina
    2 łyżki oleju
    Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, papryka wędzona, majeranek, kminek, liść laurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina Bigos

Mój bigosik wegetariański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę białą i kiszoną gotuję osobno i łącze je dopiero, gdy są miękkie.
  • 2. W czasie, gdy gotuję się kapusta, przygotowuję dodatki: gotuję fasolę i soczewicę oraz duszę na patelni z dodatkiem wody śliwki, jabłko i warzywa korzeniowe.
  • 3. Umyte i pokrojone na duże kawałki pieczarki oraz posiekaną cebulę przesmażam na oleju
  • 4. Następnie łączę ze sobą wszystkie składniki, dodaję wino, koncentrat pomidorowy, przyprawy i wszystko duszę na wolnym ogniu, aż składniki przejdą swoimi smakami. Tak jak tradycyjny bigos mój bigosik najlepiej smakuje na drugi dzień.

Porady

Ilość przypraw i poszczególnych składników każdy dobiera sobie indywidualnie, w zależności od swoich upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kapusta Soczewica Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (145 ocen)

bigos

To może cię zainteresować