Möhrenkuchen im Glas, czyli marchewkowe ciasto... w szklance

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciekawy niemiecki deser, bez mąki pszennej oraz tłuszczu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 marchewki
    2 szklanki mielonych migdałów bez skórki
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 limetka
    4 jajka
    1 szczypta soli
    3/4 szklanki brązowego cukru
    1 duże opakowanie gęstego jogurtu (typ grecki, 500 g)
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki miodu
    1 łyżeczka kakao - do dekoracji
    Marcepanowe marchewki - do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe Desery

Möhrenkuchen im glas, czyli marchewkowe ciasto... w szklance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Z limetki wycisnąć sok i dodać do marchewek.
  • 2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem.
  • 3. Do marchewek dodać migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • 4. Następnie dodać żółtka i ponownie dokładnie wymieszać.
  • 5. Na koniec dodać pianę z białek. Wymieszać.
  • 6. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 26 cm i piec około 50-60 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 7. Jogurt dokładnie wymieszać z miodem i cukrem waniliowym.
  • 8. Ciasto pokroić na kawałki, a następnie - tyle kawałków ile ma być porcji - rozkruszyć łyżką i przełożyć na dno szklanki około 2 cm warstwę. Na to dać warstwę jogurtu, później znów warstwę ciasta i na wierzch jogurt.
  • Marchewkowe ciasto w szklance 9. Posypać kakao i udekorować marcepanową marchewką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować