Modro kapusta Eli inaczej

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Do Śląskiego niedzielnego obiadu oprócz ślonskiej rolady podaje się "modro kapusta".

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mała główka kapusty czerwonej: 1 sztuka
    - duża cebula: 1 sztuka
    - smalec ze skwarkami: 1 łyżka
    - ocet: 2 łyżki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól,pierz: 5 szczypt
    - woda: 0.25 szklanki

Modro kapusta eli inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z grubynm dnem włożyć poszatkowaną kapustę,posiekaną cebulę,boczek lub słoninę ze skwarkami,sól,pieprz,cukier,ocet lub sok cytrynowy,wodę i gotować pod przykryciem,na bardzo małym ogniu.Woda podczas gotowania odparuje.Miękką kapustę wymieszać.Uważać żeby nie przypalić kapusty.Ma nieporównanie lepszy smak.Nie jest wymoczona i wszystkie smaki zostają w kapuście.Niekiedy do gotowania dodaję jeszcze pokrojone jabłka.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy