Modra kapusta z rodzynkami i jabłkiem

4.49 (182 ocen)

  • 45 min

W tym roku postanowiłam odpuścić sobie bigos na Święta,za to wykorzystując ostatnią już w mojej lodówce kapustę,przy pomocy przepisu z "Kuchni polskiej",zrobiłam inny kapuściany dodatek.

  • 45 min

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty
    1 czerwona cebula
    szklanka rodzynek
    1-2 winne jabłka
    sok z jednej cytryny
    sól, pieprz
    łyżka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Modra kapusta z rodzynkami i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy olej. Przesmażamy na nim posiekana czerwona cebulę. Dodajemy pokrojoną drobno kapustę, zalewamy ja 1.5 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, około 30 minut.
    Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Dodajemy je (bez wody), gdy kapusta się ugotuje. Dokładamy też obrane, starte na tarce jabłko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy sok z cytryny.
    Wszystko dokładnie mieszamy.
    Dusimy jeszcze z 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować