Modra kapusta duszona z porem i jabłkiem

  • wyświetlono: 81 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Taka czerwona kapusta uduszona z porem i kawałkami jabłka dobrze się komponuje z różnymi daniami mięsnymi.

moje zdjęcie1
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

2 małe główki czerwonej kapusty (w sumie 2,5 kg)
1 duży por
3 twarde jabłka
4 łyżki masła
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki pieprzu
4 łyżki octu winnego

Sposób przygotowania przepisu:

Modra kapusta duszona z porem i jabłkiem

  • 1. W garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pora pokrojonego w półplasterki i dusimy przez około 10 minut, aż się zeszkli.
    Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, wycinamy głąb. Szatkujemy kapustę i dodajemy do pora. Wlewamy wodę (mniej, niż wynosi poziom kapusty) i gotujemy około 30 minut.
    Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Pod koniec dodajemy ocet winny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czerwona kapusta

Komentarze

Podobne przepisy

Sałatka z czerwonej kapusty z ogórkiem i jabłkiem

Dodane przez: kuchenny świat

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i...

Sałatka jest szybka w przygotowaniu,...

Duszona młoda kapusta (dodatek do obiadu)

Dodane przez: monika016

Duszona młoda kapusta (dodatek do obiadu)

Duszoną kapustę można podać do...

Szpinak z jabłkiem i pieczarkami

Dodane przez: JustKuchcik

Szpinak z jabłkiem i pieczarkami

W sezonie warto sięgać po świeży...

Kapusta włoska duszona z pomidorami

Dodane przez: Aneta_77

Kapusta włoska duszona z pomidorami

Została mi kapusta włoska po gołąbkach....

Duszona dynia z miodem, czosnkiem i tymiankiem

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Duszona dynia z miodem, czosnkiem i tymiankiem

Duszona dynia z miodem, czosnkiem...

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I MARCHEWKI

Dodane przez: magdzia44448

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I MARCHEWKI

Smaczna i prosta sałatka obiadowa....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE