modra kapusta

0 (0 ocen)

bardzo smaczna

Składniki:

  • 400g czerwonej kapusty 2 plastry słoniny 2 cebule 1łyżka mąki 2 kieliszki octu 3 winne jabłka 2 łyżeczki cukru Sól, pieprz

Modra kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować.
    Cebule obrać i razem ze słoniną pokroić w drobną kostkę .
    Kapustę umieścić w większym garnku z dodatkiem ½ Szkl wody i dusić ok.20 min.
    Słoninę wrzucić na rozgrzaną patelnię i stopić na skwarki.
    Następnie zasypać ją 1 łyżką mąki, dodać posiekane cebule i 2 kieliszki octu .
    Dokładnie wymieszać .
    Jabłka zetrzeć na tarce, dodać do kapusty.
    Następnie wlać zasmażkę.
    Przyprawić solą i pieprzem, wszystkie składniki dusić do miękkości pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, doprawić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy