Moczka

4.5 (174 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moczka, to tradycyjne danie, które pojawia się w wielu domach - właśnie na Śląsku. U nas gości tradycyjnie na Wigilijnym stole.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - piernik rybny: 1 kilogram
    - orzechy włoskie: 1 kilogram
    - migdały: 200 gramów
    - rodzynki: 1 kilogram
    - orzechy solone: 200 gramów
    - figi suszone: 100 gramów
    - kandyzowany ananas: 200 gramów
    - wiórki kokosowe: 100 gramów
    - masło: 400 gramów
    - kompot ze śliwek (2 słoiki): 2 sztuki
    - kompot z agrestu (2 słoiki): 2 sztuki
    - wino czerwone półsłodkie: 750 mililitrów
    - czekolada (gorzka i meczna, lub dwie mleczne): 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Moczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie kroimy w drobna kostkę.
    Jest przy tym masę roboty, ale uwierzcie warto poświęcić kilka godzin na krojenie wszystkiego, lub po prostu zrobić z połowy porcji.
  • 2. Piernik kroimy w kostkę, przekładamy do garnka zalewamy dwoma słoikami kompotu, gdy będzie się rozpadał zaczynamy gotować, no i tutaj mamy zabawę. Mianowicie, dosypujemy stopniowo bakalie (oprócz kokosu)ciągle mieszając - nie możemy przestać, gdyż przypalimy.
  • 3. Dodajemy wszystkie kompoty oraz wino.
    Po pewnym czasie dolewamy wcześniej roztopione masło oraz połamaną czekoladę. Gotujemy około godziny, półtorej.
    Na koniec posypujemy całość kokosem

    Smacznego!
  • 4. * Składniki które podałam są na naprawdę spory gar moczki;) Śmiało możecie zrobić z połowy porcji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować