Mocno truskawkowy kisiel

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prawdziwy kisiel z orzeźwiających, dojrzewających w słońcu słodkich truskawek, podany z bitą śmietaną, bezą i borówkami to świetna propozycja sezonowego deseru.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600g świeżych truskawek
    2/3 szklanki wody
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dekoracja:
    bita śmietana
    bezy
    borówki amerykańskie, truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Mocno truskawkowy kisiel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mocno truskawkowy kisiel 1. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z 4 łyżkami wody. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać pozostałą wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż truskawki całkowicie się rozpadną. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i wymieszać. Całość podgrzewać aż kisiel się zagotuje, po czym jeszcze ciepły przelać do pucharków i pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Przestudzony kisiel udekorować bitą śmietaną, bezą i borówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować