Mocno malinowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy.
2.Krem 1: Margarynę ucieramy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ucieramy. Kremówkę zagotowujemy, zalewamy nią połamaną na kostki czekoladę i mieszamy. Letnią ale płynną dodajemy do utartej margaryny i miksujemy. Dodajemy maliny i ucieramy.
3.Krem 2: Serek mascarpone z kremówką ubijamy. Dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy, miksujemy. Dodajemy maliny i ubijamy.
4.Składanie: Ciasto składamy od dołu: biszkopt, krem 1, krem 2, dekoracja. Wstawiamy do lodówki na całą noc do stężenia. Gotowe!
Komentarze