Mocno kremowe risotto z kurkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Podobno kurki w lesie już są. Zamierzam się po nie jak najszybciej wybrać a dziś skorzystałam z zeszłorocznych - mrożonych:-)

  • 30 min

Składniki:

  • Kremowe risotto z kurkami - SKŁADNIKI:

    1 spora cebula
    200 g ryżu arborio
    2 łyżki masła klarowanego
    3 garście mrożonych kurek (obgotowanych przed mrożeniem)
    ok litr bulionu wołowego
    200 ml białego wina
    50 g śmietanki 30%
    50 g sera dziugas
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Mocno kremowe risotto z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W dużej patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić na małym ogniu. Dodać kurki i mieszać co jakiś czas, aż się rozmrożą. Dodać ryż i zalać winem, zwiększyć ogień. Po wyparowaniu wina dodać dwie szklanki bulionu,wymieszać. Po wchłonięciu dodawać kolejną szklankę bulionu i mieszać dość często. Gdy ryż zmięknie, dodać śmietankę,pieprz, zamieszać i dodać ser. Na małym ogniu doprowadzić do połączenia się składników. Można jeszcze posolić do smaku ale mój bulion był dość słony, zatem danie tego nie wymagało:-)

Porady

Gdy gotuję rosół lub wywar warzywny, zawsze część zamrażam. Używam tych mrożonek potem do risotto, zup. Jeżeli jednak nie masz bulionu, możesz użyć kostki rosołowej - w tym wypadku warto użyć grzybowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować