Mocno kakaowe ciasto z suszoną śliwką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto jest obłędne w smaku, idealnie wilgotne, niezapychające, odpowiednio słodkie, takie w sam raz. Ma mocno czarny kolor, dzięki kakao które użyłam. A jak w cieście trafimy na śliwkę to już poezja smaku. Dodanie śliwki suszonej do ciasto to super pomysł. Polecam i słodkich inspiracji życzę.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 jajka
    pół szklanki cukru
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    15 dag masła lub margaryny
    2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki czarnego kakao
    pół szklanki zimnego mleka

    Dodatkowo:
    15 dag śliwki suszonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ze śliwkami Ciasto

Mocno kakaowe ciasto z suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę, wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy sypkie składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i dokładnie ucieramy.
  • 2. Do ciasta dodajemy śliwki, można je poprzekrawać na pół i dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
  • 4. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do ładnego zrumienienia i suchego patyczka.
  • 5. Upieczone ciasto studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Użyłam czarnego kakao, nie mylić z ciemnym. Ciasto można pokroić na około 16 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować