Mocno kakaowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy składniki sypkie, jajka i produkty płynne oprócz wrzątku. Wszystko razem miksujemy i na koniec dodajemy 3/4 szklanki wrzątku, szybko mieszamy. Następnie ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 min w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
W rondelku mieszamy cukier, masło i śmietanę. Wstawiamy na małym ogniu, mieszając co kilka chwil. Czekamy aż się rozpuszczą wszystkie kryształki cukru, wtedy jeszcze chwile gotujemy do momentu aż czekolada zacznie się pienić. Zestawiamy i dosypujemy kakao. Dobrze zrobić to po rozpuszczeniu cukru ponieważ kakao pod wpływem gotowania może zgorzknieć. Gotową jeszcze ciepła czekoladą polewamy wystudzone ciasto i odstawiamy aby czekolada stwardniała. Na jeszcze ciepłą czekoladę dodałam wiórki kokosowe ( dwie łyżki podprażone na patelni na odrobinie masła).
Komentarze