Mocno kakaowe ciasto

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest idealne dla smakoszy czekolady. Jest proste w wykonaniu, puszyste i bardzo aromatyczne.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
    1 szklanka cukru,
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka sody,
    0,5 szklanki kakao,
    3/4 szklanki mleka,
    1/3 szklanki oleju,
    3/4 szklanki wody (wrzątku).

    Polewa czekoladowa:
    0,5 szklanki cukru,
    1 duża łyżka masła,
    1 łyżka śmietany,
    5 łyżeczek kakao.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Mocno kakaowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy składniki sypkie, jajka i produkty płynne oprócz wrzątku. Wszystko razem miksujemy i na koniec dodajemy 3/4 szklanki wrzątku, szybko mieszamy. Następnie ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 min w temperaturze 180 stopni.

    Przygotowanie polewy czekoladowej:
    W rondelku mieszamy cukier, masło i śmietanę. Wstawiamy na małym ogniu, mieszając co kilka chwil. Czekamy aż się rozpuszczą wszystkie kryształki cukru, wtedy jeszcze chwile gotujemy do momentu aż czekolada zacznie się pienić. Zestawiamy i dosypujemy kakao. Dobrze zrobić to po rozpuszczeniu cukru ponieważ kakao pod wpływem gotowania może zgorzknieć. Gotową jeszcze ciepła czekoladą polewamy wystudzone ciasto i odstawiamy aby czekolada stwardniała. Na jeszcze ciepłą czekoladę dodałam wiórki kokosowe ( dwie łyżki podprażone na patelni na odrobinie masła).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować