Mocno, a właściwie bardzo mocno czekoladowe ciasto, ciemne niczym ciastka Oreo, a wszystko to dzięki dużej ilości dodanego kakao. Wilgotne, pokryte słodkim, czekoladowym lukrem.
Mocno czekoladowe serce z czekoladowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypać cukier puder, mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać łyżką. Dodać jajko, mleko i olej, krótko zmiksować. Wlać wrzącą wodę, jeszcze raz zmiksować. Ciasto wylać do formy w kształcie serca lub do tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok.30-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić.
2.Lukier:
Do miękkiego masła dodać cukier puder, kakao i mleko, rozetrzeć łyżką. W razie potrzeby, po utarciu łyżką, krótko zmiksować mikserem. Wyłożyć na ostudzone ciasto, równomiernie rozprowadzić. Dowolnie udekorować, u mnie czerwonymi drażetkami.
Komentarze