Mocno czekoladowa beza . Dużo czekolady czyli tego co lubimy najbardziej. Zrobienie jej tak naprawdę nie jest skomplikowane. A konsumpcja dostarczy nam wiele przyjemności.
Mocno czekoladowa beza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza:
Białka wyjmuje z lodówki wcześniej mają mieć temperaturę pokojową. Jeżeli zapomnicie o tym można je delikatnie ogrzać w ciepłej wodzie, ale nie gorącej. Szklankę wstawiam wtedy do garnka z wodą na 10 minut. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, ale nie przebijam ich. Jak piana jest sztywna dodaję po łyżce cukru i miksuje kolejna łyżka po minucie i tak do końca cukru. Jak beza jest lśniąca i dobrze ubita dodaje ocet i mąkę i mieszam mikserem. Na papierze do pieczenia rysuje okrąg o średnicy 20 cm i wykładam na nim pianę. Na środku formuję kopczyk.Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i czekam aż ostygnie. Wylewam cienkim strumieniem na górę bezy. Czekolada będzie spływać.Za pomocą patyczka do szaszłyków robię esy floresy na bezie. Czekolada zmiesza się wtedy z bezą.
Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni wstawiam blaszkę i zmniejszam na temperaturę 120 stopni i piekę około dwie godziny. Po tym czasie uchylam drzwiczki i zostawiam do przestygnięcia w piekarniku.
2.Krem:
Czekoladę gorzką łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej na wolnym ogniu. Miska nie może dotykać dna wody. Najlepiej wyłączyć gaz jak widzimy że czekolada zaczyna się topić i zostawić do całkowitego rozpuszczenia.Czekoladę studzimy mieszając od czasu do czasu.
Mascarpone i śmietanę przekładam do miski. Ubijam mikserem aż będzie gęsta. Wlewam cienkim strumieniem czekoladę i mieszam mikserem. Nie słodzę kremu bo beza już jest słodka.
Wystudzoną bezę dekoruję kremem, waflami i pralinami.
Komentarze