Mocno czekoladowa beza

3 (2 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Mocno czekoladowa beza . Dużo czekolady czyli tego co lubimy najbardziej. Zrobienie jej tak naprawdę nie jest skomplikowane. A konsumpcja dostarczy nam wiele przyjemności.

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • beza:


    100 g czekolady gorzkiej
    1/2 szklanki białek
    szczypta cukru
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 łyżka octu winnego
    220 g cukru drobnego



    krem :

    250g serka mascarpone
    150 ml śmietany kremówki 30 %

    100 g czekolady gorzkiej

    dekoracja:wafle, praliny
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Tort bezowy

Mocno czekoladowa beza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza:


    Białka wyjmuje z lodówki wcześniej mają mieć temperaturę pokojową. Jeżeli zapomnicie o tym można je delikatnie ogrzać w ciepłej wodzie, ale nie gorącej. Szklankę wstawiam wtedy do garnka z wodą na 10 minut. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, ale nie przebijam ich. Jak piana jest sztywna dodaję po łyżce cukru i miksuje kolejna łyżka po minucie i tak do końca cukru. Jak beza jest lśniąca i dobrze ubita dodaje ocet i mąkę i mieszam mikserem. Na papierze do pieczenia rysuje okrąg o średnicy 20 cm i wykładam na nim pianę. Na środku formuję kopczyk.Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i czekam aż ostygnie. Wylewam cienkim strumieniem na górę bezy. Czekolada będzie spływać.Za pomocą patyczka do szaszłyków robię esy floresy na bezie. Czekolada zmiesza się wtedy z bezą.

    Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni wstawiam blaszkę i zmniejszam na temperaturę 120 stopni i piekę około dwie godziny. Po tym czasie uchylam drzwiczki i zostawiam do przestygnięcia w piekarniku.
  • 2. Krem:

    Czekoladę gorzką łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej na wolnym ogniu. Miska nie może dotykać dna wody. Najlepiej wyłączyć gaz jak widzimy że czekolada zaczyna się topić i zostawić do całkowitego rozpuszczenia.Czekoladę studzimy mieszając od czasu do czasu.

    Mascarpone i śmietanę przekładam do miski. Ubijam mikserem aż będzie gęsta. Wlewam cienkim strumieniem czekoladę i mieszam mikserem. Nie słodzę kremu bo beza już jest słodka.

    Wystudzoną bezę dekoruję kremem, waflami i pralinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Czekolada Śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować